Uvažujete o pořízení nemovitosti na hypotéku? Zbytečně neotálejte, podmínky mají zpřísnit

Uvažujete o pořízení nemovitosti na hypotéku? Zbytečně neotálejte, podmínky mají zpřísnit

15.5.2018 - Jestli zvažujete pořízení vlastního bydlení a nemáte naspořenou celou kupní cenu, tak si s vyřízením hypotéky raději pospěšte. Nejen, že ceny nemovitostí stále rostou, ale podmínky pro získání úvěrů na bydlení pravděpodobně zpřísní. Navíc vše nasvědčuje tomu, že mohou jít v letošním roce úrokové sazby opět nahoru.

Po zpřísnění pravidel pro poskytování hypotečních úvěrů, ke kterým již ze strany České národní banky došlo (zvýšení úrokových sazeb, omezení výše hypotéky do maximálně 80 až 90 procent ceny nemovitosti, a to ještě jen pro omezené množství hypoték v daném čtvrtletí atd.), se totiž centrální banka chystá k dalším krokům, které opět ovlivní hypoteční trh.

Dopad chystaných změn nám popsal Evžen Korec ze společnosti Ekospol: "Guvernér ČNB Jiří Rusnok už před časem uvedl, že prognóza ČNB letos počítá ještě s jedním zvýšením základních úrokových sazeb. Bylo to už ostatně ve hře na zasedání ČNB nyní. Návrh neprošel, když pro hlasoval jen jeden centrální bankéř. Ale na tom, že zvýšení přijde během druhého pololetí, panuje mezi ekonomy a analytiky poměrně jasná shoda. Každé zvýšení úrokových sazeb samozřejmě splátky hypotečního úvěru prodražuje, očekává se, že hodnota úrokové sazby hypoték by se ke konci roku mohla přiblížit až k 3 %."

Zvýšení úrokových sazeb ovšem nemusí mít pro realitní trh tak velký vliv jako další chystaná opatření. Prvním je nutnost splnění podmínky poměru mezi dluhem žadatele o hypotéku a jeho ročními příjmy a druhým pak splátka úvěru vs. měsíční příjmy domácnosti. "Už nyní na květnovém zasedání má totiž rozhodovat ČNB o možném zavedení tzv. příjmových stropů pro žadatele o hypotéky. Výsledek má oznámit 12. června a hovoří se o tom, že spíše než "zda" stojí otázka, od kdy budou stropy zavedeny. Nařízení s největší pravděpodobností (detaily zatím ČNB tají, ale v minulosti už o některých opatřeních centrální bankéři hovořili) plánuje zavést dva limity:

- dluh žadatele o hypotéku nebude moci být vyšší než 8násobek jeho ročního příjmu
(Debt To Income - DTI)
- splátka všech jeho dluhů nebude smět být vyšší než 40 % měsíčního disponibilního důchodu (Debt Service To Income - DSTI)

To učiní hypotéky nedostupné pro další část lidí, zejména těch mladých,"
doplňuje Korec a dodává: "Chápu, že Česká národní banka má starost o stabilitu finančního sektoru, ale toto opatření podle mě trhu s bydlením spíše uškodí. Již předchozí zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték snížilo jejich dostupnost zejména pro mladé lidi a počet hypoték meziročně poklesl. Nemyslím si, že další zpřísnění pravidel je na místě. Tímto dalším nekoncepčním zásahem ČNB dojde k tomu, že o možnost vlastního bydlení přijde celá střední třída. Obdobné opatření, kdy žadatel o hypotéku musí prokazovat svou finanční stabilitu, zavedla již například Národní banka Slovenska. Ta ale alespoň uvolnila kritéria pro mladé – lidé do 35 let, jejichž příjem nepřesahuje 1,3násobek průměrného příjmu, se budou moci zadlužit až do výše 9násobku svého ročního příjmu. O podobné úlevě pro mladé lidi prý u nás ale ČNB dle dosavadních vyjádření neuvažuje a zmiňovaný limit osminásobku ročního příjmu plánuje uplatňovat na všechny bez rozdílu."

Pokud tedy zvažujete nákup nemovitosti na hypotéku, nerozmýšlejte se zbytečně dlouho. Již brzy se může stát, že vás vyjde dráž, nebo že vám vaše příjmy k jejímu dosažení nebudou stačit.

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy