Developeři v Praze prodali v roce 2018 nejméně bytů za posledních 6 let

Developeři v Praze prodali v roce 2018 nejméně bytů za posledních 6 let

16.1.2019 - V roce 2018 prodali pražské developerské společnosti 4530 bytů, což je meziročně o 16 % méně. Současně jde o nejhorší výsledek za posledních 6 let. V roce 2012 se prodalo v Praze 4014 nových bytů. V posledním čtvrtletí minulého roku se sice prodalo 1043 bytů, ale ani to nepomohlo dostal celkový roční prodej nad hranici 5000 prodaných jednotek.

Podle dat společnosti Ekospol a.s., která se monitoringu pražského realitního trhu věnuje, byly největší prodeje zaznamenány ve druhém čtvrtletí 2016, kdy se v Praze prodalo 1998 nových bytů.

"Nemovitostní trh výrazně ovlivňují negativní faktory v podobě nedostatečné nabídky a horší dostupnosti hypoték. Zablokovaný stavební proces vede k tomu, že se každý měsíc začínají v hlavním městě stavět pouze řádově desítky nových bytů. To se zákonitě promítá do ceníků developerů, které jsou stále velmi prořídlé. Významný vliv na prodeje nemovitostí měla loni také Česká národní banka (ČNB), která nekoncepčními nařízeními zásadně omezila dostupnost hypoték a tím i vlastního bydlení pro široké spektrum zájemců včetně představitelů střední třídy. Tyto negativní vlivy převážily nad pokračujícím růstem celé ekonomiky, zvyšujícími se platy i takřka nulovou nezaměstnaností," komentuje prodejní statistiky i jejich další vývoj generální ředitel společnosti Ekospol Evžen Korec.

Mnoho kupujících tak raději volí bydlení mimo metropoli, a to i za cenu složitějšího dojíždění za prací. To se ovšem negativně projevuje na vytížení hlavních dopravních tepen, zejména v ranního a odpoledních hodinách.

Prodej nových bytů v Praze 2014 - 2018

"Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) se během prvních jedenácti měsíců loňského roku začalo v Praze v bytových domech stavět jen 2194 bytů, což je zkreslené jedním velkým projektem v Modřanech, který se ani celý stavět nezačal. Reálné číslo nové výstavby se tak pohybuje kolem 1650 zahájených bytů. To je extrémně málo, hlavní město by potřebovalo kolem deseti tisíc nových bytů ročně. Už jen kvůli tomu, že se každoročně rozroste o mnoho tisíc lidí. Jen za první pololetí loňského roku se počet Pražanů podle ČSÚ zvýšil o 6619, přičemž 5584 se přistěhovalo odjinud. Bez dostatečného počtu nových bytů však Praha nedokáže tyto nové obyvatele absorbovat, jejich příliv zpomalí a hlavní město začne stagnovat až se postupně jeho rozvoj zcela zastaví," varuje Korec.

Vývoj počtu dostupných bytů v Praze 2015 - 2018

Lucie Mazáčová

odebírat zprávy